RNMR lansează în anul 2017 o serie de seminarii Museums Meet Museums. Scopul acestor seminarii este de a dezvolta un mediu dinamic și interactiv pentru dezvoltare profesională, nu numai pentru România, ci și pentru Europa de Est și de Sud-Est.

WAM Bucharest 1Tema primei ediții a seminarului european Museums Meet Museums este Opening up the exhibition. Acesta va avea loc la București, în perioada 14-16 septembrie 2017, pentru o audiență națională și europeană de maxim 250 de persoane. Acest seminar problematizează în jurul modului de proiectare a unei expoziții. Se dezbat teme precum dezvoltarea conținutului expoziției, modul de interpretare a colecțiilor, alcătuirea echipei interdisciplinare, utilizarea tehnologiilor și punerea lor în slujba patrimoniului etc. WAM Bucharest 2

Seminarul include prelegeri ale unor profesioniști recunoscuți pe plan mondial, precum și ateliere demonstrative. La acestea sunt invitate companii și start-up-uri pentru demonstrații tehnologice și de produse / servicii specifice unei construcții expoziționale. Lectorii vor proveni cu precădere din rândul muzeelor premiate în ultimii zece ani cu EMYA, cel mai bun muzeu european al anului, care s-au remarcat prin arhitecturi proiectate de marii maestrii ai lumii, precum Zaha Hadid, prin concepte de expoziții care au schimbat multe paradigme, de la modul de relaționare a obiectelor la implicarea comunităților locale sau de creativi.

 

 

LECTORINina SimonNina Simon – Director executiv, Santa Cruz Museum of Art & History (SUA)

Nina Simon a fost numită un „vizionar al muzeului“ de către revista Smithsonian și revista de business din Silicon Valley 40 under 40 pentru abordarea sa centrată pe audiență. Ea este directorul executiv al Muzeului de Artă și Istorie din Santa Cruz, unde a realizat o redresare instituțională bazată pe participarea comunității. Nina a căștigat titlul de cel mai bine vândut autor pentru  The Participatory Museum (2010), The Art of Relevance (2016) și pentru  blogul Muzeul 2.0. Anterior, Nina a lucrat în calitate de consultant independent și designer de expoziție, cu peste o sută de muzee și centre culturale din întreaga lume. Nina a început cariera la Muzeul International Spy din Washington, D.C. Ea trăiește în munții Santa Cruz cu 14 persoane, 27 de pui și 5 câini.

 

Lawrence Fitzgeald

Lawrence Fitzgerald – Manager, Riverside Museum in Glasgow (UK)

Muzeul Riverside este câștigător al Premiului EMYA în anul 2013 și al Premiului Micheletti în 2012. Architectura muzeului este semnată de Zaha Hadid.

 

Stefano FilipponiPaolo Filipponi – Curtor, Museo degli Innocenti Firenze (IT)

Paolo Filipponi este coordonator al #MuseodegliInnocenti. Acesta este un program inovativ al acestui muzeu, care constă în abilitățile de povestiri și de interpretare în care sunt implicați toți actorii care au contribuit la Museo degli Innocenti.

 

Pierangelo Campodonico

Pierangelo Campodonico – Director, MuMA Museum in Genoa (IT)

Muzeul coordonat de Pierangelo Campodonico nu este un muzeu al mării, ci un muzeu al mării și al omului, pus în slujba valorizării patrimoniului maritim al Mediteranei. Sub coordonarea lui Pierangelo Campodonico, muzeul este unul dintre cele mai dinamice și interactive spații culturale din jurul Mării Mediterane.

 Michele LanzingerMichele Lanzinger – Director, MUSE Trento (IT)

Sub conducerea sa, activitatea muzeului s-a dezvoltat atât pe componenta educație, cât și cercetare. Michele Lanzinger a inițiat un proiect amplu prin care se propune publicului un nou muzeu de știință, aflat în centrul dezvoltării urbane a orașului Trento.

Katarina OckovaKatarína Očková – Curator Șef, Slovak National Museum (SVK)

Katarína Očková este membru în Consiliul Director al Asociației Europene a Muzeelor în Aer Liber (AEOM – Association of European Open Air Museums). Are o îndelungată experiență curatorială.

 

Lia PerjovschiLia Perjovschi – artist (RO)

Lia Perjovschi este unul dintre cei mai reputați performance artists din România. Lucrările sale au fost expuse în întreaga lume, în organizații precum: Kunstler Hause Wien, Van Abbe Museum Einhoven, Cabaret Voltaire Zurich, Jamaica Center NY, Modern Art Oxford, Sydney Biennale, Jumex Foundation Mexico City, Tate Modern London, Kunstmuseum Liechtenstein, Centre Pompidou Paris, MuHKA Antwerpen etc.

v&a_sensory_backpackAbigail Hirsch – Royal Academy of Arts London (UK)

Abigail Hirsch este un artist multidisciplinar, curator și educator. Colaborează cu V&A Museum.
În prezent, Abigail Hirsch derulează un program unic  la Academia Regală de Arte din Londra, adaptat nevoilor speciale de învățare ale tinerilor și adulților cu handicap, oferind acces la expoziții de artă și dezvoltarea creativității.