Proiectul coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a invitat adolescenţii şi muzeografii din muzeele bucureştene şi ploieştene membre ale RNMR să participe la dezvoltarea audienţei muzeale care pune faţă în faţă o categorie specifică de public, tinerii între 12 şi 18 ani, cu organizatorii de expoziţii. Proiectul a urmărit generarea unui forum care să dezbată această legătură între adolescenţi şi muzeu şi un atelier pentru reprezentanţii muzeelor din Bucureşti, membre ale RNMR.

Forumul a urmărit identificarea celor mai bune metode de adaptare a muncii specifice muzeografului la nevoile adolescenţilor, dar şi selectarea participanţilor din partea ambelor categorii în cadrul atelierului de lucru din septembrie 2010. Pentru o înţelegere cât mai corectă a nevoilor vizitatorilor şi a mecanismelor de relaţionare dintre activităţile unui muzeu şi publicul-ţintă, în cadrul atelierelor au fostinvitaţi reprezentanţi ai publicului adolescent care au participat activ în rezolvarea exerciţiilor şi în dezvoltarea proiectelor simulate. La atelier a participat şi un specialist de tehnologii web pentru muzee, Rosanna Flouty, director ştiintific pentru educaţie în cadrul Muzeului de Artă Contemporană din Boston şi fost coordonator educaţie în Muzeul Guggenheim din New York.

Ca majoritatea proiectelor RNMR, „Expoziţia este servită!” este un proiect ambiţios, care a urmărit în principal transformarea muzeele din România într-un partener de încredere în relaţia cu publicul său.

Finanțator: AFCN
Partener principal: Muzeul Național al Țăranului Român
Perioda: 2010