Proiectul urmărește creşterea mobilităţii angajaţilor din muzee şi a mobilităţii colecţiilor prin stimularea şi crearea de proiecte şi expoziţii comune cu profesioniști din alte muzee din România și din Europa. Conceptul a fost dezvoltat în urma unui workshop simpatic, dar un adevărat storcător de idei muncite organizat la Amsterdam de către Asociaţia Muzeelor din Olanda, împreună cu Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Asociaţia Muzeelor din Finlanda, Ministerul Culturii din Grecia şi Institutul Cultural din Provincia Emilia Romagna, Italia.
Mobilitatea colecţiilor şi a specialiştilor reprezintă în prezent o prioritate la nivel european, ceea ce asigură un plus de valoare proiectului MMM.
Ediția 1: 2007
În cadrul acestui proiect mobilitatea specialiştilor s-a realizat prin crearea unor rezidenţe de câte trei zile la patru muzee din Germania și Olanda, perioadă în care trei specialişti provenind de la alte trei muzee din România au putut cunoaşte patrimoniul muzeului gazdă şi au ales un obiect a cărui istorie au legat-o de cea a unui obiect din muzeul din care provin. Fiecare din cele patru muzee gazdă au primit cercetători din alte trei muzee cu profil similar, astfel că în proiect au fost implicate 16 dintre muzeele membre ale RNMR. Un aspect pozitiv al proiectului din acest punct de vedere este interdisciplinaritatea: muzeele participante în proiect au fost din domenii diferite (artă, istorie, etnologie şi folclor, ştiinţele naturii), ceea ce a îmbunătăţit colaborarea dintre specialiştii activând în zone diferite şi a asigurat, în acelaşi timp, o acoperire mai largă a efectelor proiectului.
Ediția 2: 2008
Proiectul a dezvăluit muzeelor participante beneficiile lucrului împreună cu publicul muzeului şi a dat posibilitatea staff-ului fără pregătire curatorială sau muzeografică să interpreteze şi să prezinte o colecţie muzeală pe baza unei analize expoziţionale moderne. Proiectul s-a exat pe planificarea viitoarei expoziţii permanente a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi (studiul de caz al proiectului), împreună cu reprezentanţi din cadrul comunităţii locale (‘avocaţi’ ai publicului). Demersul a condus la realizarea unei viziuni expoziţionale creative care va stimula o serie de discuţii complexe despre natura şi scopul învăţării în muzeu prin intermediul unor ateliere de lucru foarte aplicate şi interactive. Cei care au dezvoltat acest plan expoziţional sunt reprezentanţi a 8 muzee membre ale reţelei, alături de colegii de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi şi de membri ai comunităţii locale, numiţi ‘avocaţi’ ai publicului.
Ambele ediții au fost finanțate prin AFCN.
Coordonator: Dragoș Neamu
Muzee participante:
- Muzeul Astra
- Muzeul Etnografic din Iaşi
- Muzeul Național al Satului Dimitri Gusti
- Muzeul Național al Ţăranului Român
- Complexul muzeal de Științele Naturii Galați
- Muzeul Național de Artă al României