De la înființare, Rețeaua Națională a Muzeelor a derulat numeroase proiecte în beneficiul membrilor săi. Cele mai multe proiecte au vizat formarea profesională a reprezentanților muzeelor membre, dar și facilitarea cooperării între muzeele membre ale rețelei și între muzeele din România și cele din străinătate.


2017

interactie muzeu 2Moving-museum

Cu ocazia Nopții Muzeelor 2017, RNMR a propus un proiect curatorial complex: Curatori, creativi, căutători de povești urbane, activiști pentru salvarea patrimoniului orașului București au gândit împreună o expoziție despre diferitele tipuri de locuire în orașul ultimilor 70 de ani. Detalii sunt disponibile aici.

nationalismNaționalismul în ”live streaming”

În cadrul acestui proiect inedit muzeele membre ale RNMR au dezbătut live cu publicul local și naționale conceptul de naționalism și relația sa cu patrimoniul cultural.

 


2015

muzee-pierdute-expozitie-rnmrMuzeele în anexă

În cadrul acestui proiect s-a proiectat o expoziție-protest constituită din creații de artă provenite din colecțiile muzeelor afectate de fenomenul retrocedărilor. Această expoziția a fost itinerată în mai multe orașe din țară. Detalii sunt disponibile aici.

 


2014

 

 


2013

 

 

 


2012

laboratorLaborator

Acest proiect a vizat investigarea modului în care publicul percepe comunismul și reprezentarea acestuia într-un muzeu. Acest proiect a inițiat procesul de testare a conceptului unui Muzeu al Comunismului în București. Detalii sunt disponibile aici.

 


2011

tabara urbana DaDeCeRestaurarea poveștilor

Acest proiect este parte a seriei de proiecte dedicate storytelling-ului. RNMR este un promotor al acestui mod de prezentare a colecțiilor, care permite publicului o mai bună relaționare cu patrimoniul. Detalii sunt disponibile aici.

 

voluntariat-muzeu-rnmr-2011Muzeul nostru

Acest proiect a urmărit stimularea voluntariatului în muzee și promovarea bunelor practici în domeniu. Detalii sunt disponibile aici.

 

CADO_MNARMuzeul offline/online

Acest proiect a vizat stimularea interacțiunii între muzee și adolescenți. Detalii sunt disponibile aici.

 

 


2010

expozitie-dumbraveni-3A.R.C.A.

Acest proiect a valorificat moștenirea culturală a comunității armene din Dumbrăveni prin realizarea unui nou muzeu. Detalii sunt disponibile aici.

 

fiecare-obiect-spune-o-poveste-rnmr-2011Fiecare obiect spune o poveste

Proiectul face parte din campania RNMR de promovare a storytellingului în muzee. În cadrul acestui proiect s-a dezvoltat un ghid de bune practici. Detalii sunt disponibile aici.

 

Teatrul de umbre în muzeu

Proiectul s-a derulat sub egida direcției ShowMuz – de popularizare a teatrului muzeal și de dezvoltarea cunoștințelor și abilităților educatorilor muzeali pentru a putea dezvolta programe educaționale de acest tip. Detalii sunt disponibile aici.

 

Expoziția este servită

Proiectul s-a bazat pe colaborarea dintre adolescenți și muzeografi pentru găsirea unor soluții eficiente de adaptare a ofertei muzeelor la nevoile și dorințele publicului tânăr. Detalii despre proiect sunt disponibile aici.

 


2009

Teatrul muzeal

Sub egida ShowMuz, RNMR a inițiat o serie de proiecte urmărind popularizarea conceptului de teatru muzeal ca instrument educațional. Detalii sunt disponibile aici.

 

 

Copyright vs. Copypaste

Acest proiect s-a axat pe promovarea conceptului de proprietate intelectuală în rândul muzeelor membre ale RNMR. De asemenea, s-au dezbătut modalitățile prin care muzeele pot beneficia de drepturile de proprietate intelectuală pe care le dețin.  Mai multe detalii sunt disponibile aici.

 

 


2008-2010

MATRA

Acest proiect multianual, realizat cu sprijinul Asociaţiei Muzeelor din Olanda şi a guvernului Olandei, a vizat întărirea capacităţii instituţionale a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România şi a membrilor săi. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

 

 

2007-2008

Muzeele merg la muzee

Acest concept lansat de RNMR cuprinde mai multe proiecte car3 vizează întărirea capacității organizaționale ale muzeelor membre prin schimb de  bune practici cu reprezentanți ai unor muzee prestigioase din străinătate, precum și prin participarea la prelegeri și workshopuri coordonate de profesioniști recunoscuți. Mai multe detalii sunt disponibile aici.