Acţiuni de Regenerare a Comunităţii Armene, un proiect inițiat în anul 2010, a fost finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European. Proiectul a vizat conservarea şi promovarea moştenirii culturale a minorităţii armene din Dumbrăveni, pentru transformarea oraşului într-o zonă de receptivitate turistică şi stimularea primelor iniţiative locale de creştere economică şi de coeziune socială prin cultură. A fost prima dată în România când, în cadrul unui parteneriat public-privat, s-a desfăşurat reabilitarea unui castel, monument istoric, în scopul restituirii acestuia către comunitate, prin utilizarea patrimoniului cultural ca factor al dezvoltării economice durabile şi al coeziunii sociale.

Proiectul a avut drept primă etapă reabilitarea spaţiilor în care s-a deschide colecţia ARCA din cadrul Castelului Apafi, clădire monument istoric ă cărei construcţie a început în anul 1552 şi care pe parcursul timpului a suferit adăugiri şi modificări severe, pentru ca în prezent să aibă nevoie de intervenţii masive pentru recuperarea aspectului de altădată. Astfel, au fost reabilitate patru încăperi şi un hol de acces, adică aproximativ 700 de metri pătraţi care au presupus: fasonarea si finisarea pereţilor precum şi rezolvarea problemelor apărute în timp din cauza intervenţiilor nefericite, refacerea tâmplariei, recondiţionarea zidului porţii de acces, a porţii efective şi a treptelor de acces în castel.

O a doua etapă a proiectului ARCA a constat în deschiderea primului spaţiu din cadrul Centrului European al Diversităţii Culturale: Colecţia Muzeală a Armenilor Transilvăneni. Este vorba despre o colecţie a memoriei şi a amintirilor adunate simbolic în bagajele cu care armenii au venit în Transilvania. Sunt imagini, idei, obiecte şi fotografii care povestesc despre istoria, religia şi viaţa privată a armenilor transilvăneni, ramură distinctă a diasporei istorice armeneşti din România. Expoziţia propune un instantaneu între „a veni” şi „a pleca”, valizele expuse în săli simulează o etapă a despachetatului/împachetatului, alternanţa de la starea de instalare şi de locuire la cea de abandon şi exil. Deschiderea Colecţiei a fost posibilă graţie donatorilor armeni locali care au oferit obiecte personale care să ilustreze tematica expoziţiei, mulţumiri speciale îndreaptându-se în primul rând către familiile: Bakk-Călinescu, Szentpetery şi Daniel.
Conceptul și designul expoziţional au fost realizate de Studioul Kim Bucşa Diaconu din Cluj-Napoca. Această expoziție aprimit a primit marele premiu al secţiunii Arhitectură de interior, scenografie şi design de obiect al Bienalei de Arhitectură 2010.

expozitie-dumbraveni-1expozitie-dumbraveni-2expozitie-dumbraveni-3expozitie-dumbraveni-4

Această inițiavă a fost continuată prin mai multe proiecte ulterioare:

Creează IM-PACT! – Pact al tinerilor din comunitatea locală pentru promovarea de impact a oraşului Dumbrăveni (proiect finanțat prin AFCN în anul 2011)

 

În prezent Muzeul din Dumbrăveni a fost donat și este în prezent administrat de Muzeul ASTRA.

Facebook: Castelul Apafi