Noapte muzeelor 2017 – din culise: un proiect RNMR prin care vizitatorii au experimentat ce înseamnă un muzeu modern, care este conectat la societate.
Noaptea Muzeelor a devenit, în mod cert, un moment de maxim interes public când toți actorii caută să inoveze, să experimenteze și să ofere o serie de surprize artistice, toate centrate în jurul capacității patrimoniului cultural și al artelor de a schimba într-un mod pozitiv societatea. Fiecare ediție a Nopții Muzeelor se transformă sub coordonare RNMR într-un proiect inovator care personalizează seara și transmite un mesaj pozitiv de mobilizare a publicului și de apropiere a acestuia de muzee. Pentru ediția 2017, Rețeaua Națională a Muzeelor din România a schimbat puțin paradigma, antrenând de această dată publicul într-un proiect curatorial complex. Curatori, creativi, căutători de povești urbane, activiști pentru salvarea patrimoniului orașului București au gândit împreună o expoziție despre diferitele tipuri de locuire în orașul ultimilor 70 de ani. Toat aceste persoane provenite din cadrul unor asociații, muzee sau spații de creație, din cadrul unor diverse studiouri de arhitectură și design, au îmbogățit conceptul și imagistica expoziției cu o serie de elemente de inovație care combină diverse resurse, mijloace si tehnici de exprimare artistică și expozițională.
Prin această expoziție atipică, ediția 2017 a Nopții Muzeelor a activat o temă centrată pe dialogul dintre muzeul care expune pentru public versus muzeul care expune prin contribuția publicului. Această expoziție nu a fost însă una obișnuită. Dincolo de contribuția străină minților specializate din muzee la conceptualizarea ei, expoziția poafi considerată un fel de etapă premergătoare înființării în România a unui muzeu inedit, fără replică cunoscută la nivel european – muzeul în continuă transformare (moving-museum).
În perimetrul Nod Makerspace s-a proiectat acest muzeu, care se modifică în funcție de ce dorește comunitatea să mai experimenteze ori să mai cunoască. Este muzeul care se resetează tematic în ton cu marile teme contemporane ale societății sau ale lumii. Acesta își schimbă identitatea și își reconceptualizează expunerea permanent, după o anumită perioadă de timp, în exact acel moment când tema inițială își consumă interesul în fața comunității sau al vizitatorilor. L-am gândit ca un muzeu care expune pe măsură ce își dezvoltă un nou conținut și colectează obiecte pentru o nouă temă sau destinație – poate deveni oricând un Muzeu al Muzicii Rock sau un Muzeu al Comunismului. Pentru a-l înțelege mai bine, va trebui să îl poziționați între muzeul clasic și cel al unui spațiu alternativ pentru experimentare și contact cu mediul creativ
Dialogul despre toate aceste noutăți ale Nopții Muzeelor a fost extins și în prima ”cafenea” dedicată acestui eveniment, într-un spațiu inspirant al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, un spațiu personalizat pentru relaxare culturală, un punct de informare, de întâlnire cu muzeografi care vor să discute cu cei prezenți soluții ingenioase și practice legate de modul cum publicul poate participa la dinamica culturală a unui muzeu. În săptămâna premergătoare Nopții Muzeelor, în perioada 15-19 mai, aici s-au organizat lecturi, proiecțiile despre viața muzeelor, s-a socializatla o cafea și în preajma deliciilor branduite și inventate special pentru eveniment de către artizani ce țin în viața micile bresle gastronomice locale.
O prezentare a acestui proiect inedit este disponibilă aici.
Finanțator: AFCN