MUSEUMS MEET MUSEUMS SE REINVENTEAZĂ ȘI IESE DIN LOGICA DE FESTIVAL ODATĂ CU 2019!

În acest an mergem pe ideea unui proiect de explorare a inovației din muzee în toate posibilitățile sale, de exprimare creativă a unor istorii subiective care au marcat pozitiv sau dramatic generații de oameni. Unele dintre cele mai revoluționare și mai bine receptate experimente și experiențe curatoriale cunoscute vor fi de-construite și împărtășite la București, în Sala Mater a Nod Makerspace, în perioada 11-12 octombrie 2019, în cadrul unor ateliere de lucru (workshop) atipice, coordonate de adevărați ”influenceri” proveniți din muzee iconice sau controversate ale Europei.

Atelierele vor fi dezvoltate sub brandul ”Museums Meet Museums” (MMM) care va ieși, la solicitarea audienței, din logica de seminar al primelor două ediții, din cauza banalizării ideii de prezentare statică a unor teme de actualitate din muzeologia internațională.

Formatul acestor workshop-uri este original pentru că propune un sistem de 10 ateliere mobile de lucru, pe 2 teme predefinite – ”inovația curatorială” și ”cum atragi publicul în muzee prin expoziții participative”, unde lectorii/coordonatorii se rotesc și vin cu contribuții personale peste tema/exemplul inițial de la care au plecat aceste ateliere. Astfel, fiecare din cei aprox. 150-200 de participanți au șansa de a beneficia de tot conținutul și de toate exemplele de bună practică puse în joc, în contextul în care, în mod normal, un atelier nu poate fi organizat pentru mai mult de 20 de persoane.

Invitații provin din marile muzee ale Europei, precum Louvre, Centre Pompidou, Rijksmuseum și Victoria and Albert Museum (V&A), ori din muzee de nișă, foarte premiate în ultimii 3 ani pentru inovația adusă în zona curatorială – cazul Childhood War Museum din Bosnia (despre drama asediului orașului Sarajevo) și Museum of Broken Relationships din Croația (despre dramele-clișeu din relațiile umane). Seria de prezențe importante va fi întregită cu două dintre cele mai în vogă muzee de artă contemporană – MUDAM Luxembourg și Barcelona – precum și, de asemenea, cu cel mai apreciat model autohton de regândire a unui concept expozițional – concernul de arhitectură Zeppelin cu proiectul noului Muzeu Anton Pann din București.

Cele două elemente de forță ale seriilor de ateliere sunt date de prezența echipei de curatori ale celor două mari expoziții temporare ”blockbuster”, marca V&A, ”David Bowie” (itinerantă) si ”Pink Floyd. Their Mortal Remains”, cu milioane de vizitatori în Europa, și a directorului Rijks Studio, de unde se generează binecunoscutele proiecte și inițiative ingenioase de valorificare și de promovare a colecției Rijksmuseum, virale pe mediile online.

Participările vor fi creditate de cea mai mare și prestigioasă rețea profesională muzeală, Network of European Museum Organisations, www.ne-mo.org, sub umbrela căreia se va organiza acest proiect muzeal.

Pentru mai multe detalii, precum și programul evenimentului, accesați siteul Museums Meet Museums: /museumsmeetmuseums.ro.