RNMR derulează un proiect de lobby cultural inedit pentru România: lideri politici de marcă, reprezentând atât partide politice din opoziție cât și de la guvernare, au răspuns invitației de a participa la stagii de o zi în muzee aflate pe tot teritoriul țării. Se urmărește ca, prin cunoașterea și înțelegerea complexității muncii de gestionare și expunerea a patrimoniului, factorii de decizie din România să perceapă nu numai valoarea culturală și educativă a muzeelor, ci și pe cea socială și economică esențială pentru societate.

Modelul acestor acțiuni de advocacy este testat deja cu succes în alte state europene. Prima dată au fost implementate astfel de proiecte în Olanda, în 2012, după ce industria muzeală a acestei țări s-a trezit într-o stare de criză din cauza reducerilor economice majore. Asociația Muzeelor din Olanda a organizat campania ”More Than Worth It” pentru a oferi politicienilor posibilitatea de a dobândi cunoștințe despre rolurile și funcțiile muzeelor. Din 2018, Network of European Museum Organisations pregătește stagii pentru politicieni europeni și pentru actorii-cheie interesați preluând modelele olandez și finladez. Este rândul României de a determina factorii politici să înțeleagă potențialul sectorului muzeal și de a-l susține.

Primii lideri care au devenit ”interni” pentru o zi sunt dna. Anca Dragu – președintele Senatului României (Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău), dl. Dacian Cioloș – europarlamentar, fost prim-ministru (Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău), dl. Iulian Bulai – președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Parlamentului României (Muzeul Național al Țăranului Român).