Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) a obținut finanțare de la AFCN pentru un proiect inedit de Noaptea Muzeelor. Pentru această ediție, RNMR va realiza o producție video mai complexă, cu ajutorul Quartz Media, de tip documentar, premergătoare evenimentului, cu asistența specializată a unor experți muzeali. Producția va aborda secvențial anumite fețe neștiute și nemărturisite a 10 muzee din București (povești în 10 episoade de câte 5 minute fiecare despre aspecte inedite din bucătăria acestor muzee, despre care publicul nu știe mai nimic).

Maia Morgenstern va prelua rolul povestitorului și va scoate la lumină secretele din interiorul muzeelor, filmate la fața locului. Maia va oferi publicului detalii interesante despre o lucrare celebră care nu poate fi expusă, despre cum se face restaurare într-un muzeu și care sunt tehnicile folosite, despre cum s-a lucrat pentru realizarea unei expoziții celebre care a avut un număr foarte mare de vizitatori sau despre ce gândeste și cum își organizează lectia un educator muzeal.

Pentru distribuția celor 10 episoade avem un parteneriat cu TVR.

Scopul proiectului este de a continua și întreține opera de consolidare a evenimentului Noaptea Muzeelor ca un fenomen social de maximă utilitate publică, care să sporească interesul comunităților locale pentru muzee.

Urmărim, de asemenea, fixarea valorii sociale, educative și a colecțiilor muzeelor în conștiința publicului pentru o mai bună înțelegere a contribuției acestora la binele comun al societății.