Muzeele din România se confruntă cu numeroase dificultăți care periclitează nu numai buna desfășurare a activității, dar care pun sub semnul întrebării chiar existența acestora. Printre aceste pericole se numără și retrocedarea în condiții incerte a patrimoniului mobil și imobil, precum și nerecuperarea patrimoniului pierdut în instanță. În anul 2015 RNMR a realizat un studiu la nivel național pentru identificarea acelor muzee care sunt în dificultate. Studiul a reliefat că peste 110 muzee și mai mult de 60 de alte organizații culturale (teatre, biblioteci etc.) au pierdut sau își vor pierde clădirile în care își desfășoară activitatea.
Mai multe detalii sunt disponibile în raportul RNMR: Patrimoniul risipit 2015.
O trecere în revistă a situației muzeelor poate fi vizionată aici
Muzeele pierdute: o expoziție-protest realizată de RNMR
Opere de tezaur, artiști importanți sunt închiși în lăzi și aruncați în depozite. O parte dintre acestea sunt prezentate într-o expoziție pentru toată lumea, pentru iubitorii de muzee, pentru muzeografi, curatori, oameni politici, oameni din administrațiile locale, tineri, bătrâni. O expoziție-protest care sugerează, în mod simbolic, drama dispariției a zeci de muzee și mii de piese din colecțiile acestora ca urmare a retrocedărilor. Autoritățile locale sunt prea puțin interesate să ofere soluții mature și sustenabile de relansare a acestor muzee sau sunt practic neputincioase.
Expoziția a fost inaugurată în București, la Muzeul Național al Țăranului Român, după care a fost itinerată, la cerere, în Brașov, la Muzeul de Artă, și în Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă Cluj. Orice muzeu care se regăsește în mesajul și în povestea acestei expoziții poate să solicite găzduirea acesteia.
Curator: Dragos Neamu
Arhitecți: Constantin Goagea și Anastasia David
Pentru detalii suplimentare: Secretariat_rnmr@yahoo.com