Proiect de expozitie itinerantă privind lumea fantastică a lui TUDOR BANUȘ

Delir controlat este o expoziție retrospectivă Tudor Banuș. Ea propune o incursiune în opera fantastică a artistului și o „recuperare”  a acestuia în spațiul românesc. Prima parte a proiectului va debuta la Muzeul de Artă din Constanța în luna mai-iunie, 2019. Până în luna august la fi itinerată la Muzeele de Artă din Ploiești și Galați.

În peisajul atât de frământat, de haotic, de derutant al artelor vizuale contemporane, în care până și experții au dificultăți tot mai mari în a deosebi arta adevărată de impostură, în care cei mai mulți artiști trăiesc decade întregi dintr-o singură mutare în jocul infinit al imaginii, Tudor Banuș pare să păstreze o neobișnuită seninătate. Arta sa pare un bloc de gheață rămas netopit într-un vas care fierbe în clocot. Pentru că se bazează pe ingeniu, adică pe o forță a imaginației poetice fără margini, ca și pe o tehnică astăzi aproape dispărută, arta sa este fără timp și, prin urmare, nepieritoare. Există, pare a ne spune fiecare copleșitor desen al lui Tudor Banuș, o artă cu A mare, o artă care nu se perimează.(…)

extras din textul lui Mircea Cărtărescu scris cu ocazia expoziției artistului Tudor Banuș la Muzeul Național de Artà al României, iulie-septembrie 2017

 

1.Titlul proiectului :        Expozitie itinerantă Tudor Banuș – Delir controlat

2.Durata Proiectului :    

partea I : mai-iunie Constanța,  iulie Ploiești, august Galați

partea a II-a: în functie de contactele ce se stabilesc cu Iasi, Sibiu, Cluj…

 

  1. Prezentare :

Expoziția retrospectivă Tudor Banuș propune o incursiune în opera fantastică a artistului și o „recuperare”  a acestuia în spațiul românesc.

Prima parte a proiectului va debuta la Muzeul de Artă din Constanța în luna mai-iunie, 2019. Va continua ulterior la Muzeele de Artă din Ploiești și Galați (iulie-august 2019,cu prelungiri posibile…)

Tudor Banuș  s-a născut la Bucureşti pe 8 iulie în anul 1947. A absolvit Facultatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București. Tudor Banuș s-a stabilit la Paris în anul 1972. Ulterior a studiat pictura la Ecole Superieure de Beaux Arts în Paris.

Din 1976 a colaborat cu peste 50 de ziare și reviste printre care: Le Monde, Die Zeit, The New York Times, L’Express, Le Point, Tokyo Business, Marianne, etc. A ilustrat peste 25 de cărți, printre care Jules Verne, Grimm, Thomas Jefferson, Jack London, Didier Decoin, Doris Lessing, Mircea Cărtărescu, Ion Barbu, Șerban Foartă etc. In anul 1979 a obținut  premiul Pentru cea mai frumoasă carte pentru tineret în Franța: (Muzicanții din Bremen de frații Grimm). În anul 2004 Ministerul Culturii din România i-a decernat  Premiul Național pentru ilustrarea cărții Enciclopedia zmeilor de Mircea Cărtărescu.

 

 

A avut peste 70 de expoziții personale în Franța, Statele Unite, România, Austria, Germania, Belgia, Marea Britanie, Elveția, Suedia, Portugalia…   

Câteva din expozițiile personale ale artistului au avut loc la: Librăria Shakespeare &C°, (Paris), Palais Palffy (Viena),  Lyn Kottler Gallery (New-York), Lincoln Center (New York), Centrul Cultural (Köln), Galerie de l’Oxus (Paris),  Galerie Bernard Lethu (Geneva), Galerie Der Zeichner, (München), Galerie Jardin de la Paresse  (Paris),  Dehnburger Hof (Nürnberg), Centrul Cultural Boulogne, Mairie de La Rochelle, Klingspor Museum (Francfort-sur-le-Main), Galeria Jan de Maere (Bruxelles), Agence Havas (Neuilly-sur-Seine), Eurogallery (Londra), Galeria Martin Caille (Paris), Goethe Institut (Schw. Hall), Dumont-Liedenmann Museum (Düsseldorf), Galeriile Jurnalului Le Monde, (Paris), Galeria Paul Amarica (Paris), Galeria du Forez (Paris), Galeria FivePlusArt (Viena), Muzeul National de Artă al României (București), Muzeul de Artă (Timișoara) etc.

 

  1. Curator: Dna. Doina Păuleanu, directoarea Muzeului de Artă din Constanța

5. Selectia lucrărilor:

Expozitia retrospectivă va cuprinde aproximativ 100 de lucrări din opera artistului. Selectia lucrărilor a fost facută de artist  în luna ianuarie 2019,  la atelierul artistului (Nogent-sur-Marne). Au rezultat trei paliere tematice :

  1. lucrări care au apărut pe prima  pagină din publicațiileLe Monde, New York Times, Die Zeit, L’Express etc.
  2. lucrări din seria Tandem (rezultat al colaborării pe care dl. Banuș o are cu dl. Șerban Foarta, prin  rubrica din Observatorul Cultural)
  3. seria de zmei care a reprezentat ilustrația Enciclopediei Zmeilor de Mircea Cărtărescu

6.Calendar expozițional:

Partea I :

05-06.2019                    Muzeul de Artă Constanța

07.2019                           Muzeul de Artă Ploiești

08.2019                          Muzeul de Artă Galați

Partea a II-a:

În funcție de contactele ce se stabilesc în această perioadă, la începutul anului 2019.

  1. Contact: dl. Tudor Banuș: tudor.banus@gmail.com