HOME arrow Home arrow Premieră editorială în România, sub îndrumarea Reţelei Naţionale a Muzeelor
Premieră editorială în România, sub îndrumarea Reţelei Naţionale a Muzeelor PDF Imprimare
E-mail
miercuri, 14 octombrie 2009

 Pe 15 octombrie are loc lansarea primei cărţi din România dedicată teatrului muzeal.

 
 

Conceptul de teatru muzeal nu este foarte nou, iar muzeele din întreaga lume, inclusiv din România, dezvoltă din ce în ce mai multe programe de acest tip. Totuşi, paradoxal, literatura de specialitate este mult rămasă în urmă, până în prezent apărând numai 3 titluri semnificative pe această temă, în SUA şi Marea Britanie.

În cadrul proiectului ShowMuz, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, împreună cu partenerii săi şi cu editura Tritonic, propune specialiştilor din muzeele româneşti şi artiştilor un instrument util pentru dezvoltarea de programe publice atractive şi educative - Teatrul muzeal : perspective şi experienţe.

Acest volum analizează fenomenul complex al teatrului muzeal, prezintă liniile directoare pentru dezvoltarea de astfel de programe, studiază amploarea fenomenului în România şi prezintă câteva studii de caz din ţară şi străinătate. Aceste studii de caz, care pot fi considerate exemple de bună practică, includ analize şi sfaturi date atât din perspectiva specialistului din muzeu, cât şi a artistului, şi pot fi un ghid pentru dezvoltarea şi implementarea de programe de teatru muzeal în orice tip de muzeu.

Lansarea volumului are loc la Librăria Cărtureşti – MŢR, în data de 15 oct. 2009, la orele 16.00.

Această lansare este ultima etapă a proiectului ShowMuz, coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, în colaborare cu UNITER şi Teatrul Metropolis. Proiectul a fost finanţat prin Fondul Cultural Naţional. El a beneficiat de ajutorul Muzeului Naţional de Artă al României, al editurii Tritonic şi al Librăriilor Cărtureşti.

Prin acţiunile realizate, proiectul a promovat conceptul de teatru muzeal atât în rândul reprezentanţilor muzeelor cât şi al teatrelor. Preşedintele Reţelei Muzeelor, dl. Dragoş Neamu, consideră că:
"Prin acest proiect s-a realizat stimularea dialogului dintre cele două importante organizaţii culturale. Sperăm ca acest dialog să se dezvolte în continuare, în beneficiul publicului muzeelor noastre".

Activităţile din cadrul priectului, ştiri şi informaţii cu privire la rezultatele obţinute şi anunţuri privind teatrul muzeal sunt accesibile publicului larg la adresa http://showmuz.wordpress.com. De asemenea, în cadrul proiectului s-a iniţiat şi o platforma online, intitulată Bursa ShowMuz¸ unde cei interesaţi pot prezenta programele de teatru muzeal pe care le-au organizat, pot propune proiecte noi de acest tip sau pot să îşi găsească parteneri pentru aceastea. Adresa acestei platforme este www.muzee.org/showmuz.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România este o organizaţie non-guvernamentală relativ tânără dar dinamică, fiind una dintre cele mai active membre ale NEMO. În prezent numără 47 de membri (muzee sau galerii de artă din toată ţara), reprezentând în general cele mai importante organizaţii culturale din ţară. Anual Reţeaua Muzeelor este implicată în numeroase proiecte naţionale şi europene.

Coordonator proiect
Alexandra Zbuchea
consultant marketing, RNMR
Această adresă e-mail este protejată împotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.
0745 370 007
http://showmuz.wordpress.com, www.muzee.org

Ultima actualizare ( miercuri, 14 octombrie 2009 )
< Precedent   Următor >
targul de turism
Evenimentul săptămânii


Rețeaua Națională a Muzeelor din România

vă invită la Noaptea Muzeelor
18 mai 2013
www.noapteamuzeelor.ro


Cautare

Autentificare membrii