HOME arrow Programe si Proiecte arrow SHOWMUZ
SHOWMUZ PDF Imprimare
E-mail
joi, 25 aprilie 2013

Finanţator: 
Fondul Cultural Naţional, sesiunea de proiecte 2009


Obiective din strategia RNMR

  1. promovarea şi valorificarea patrimoniului cultural al muzeelor din România;
  2. creşterea nivelului de pregătire profesională a resurselor umane angajate în sectorul muzeal;
  3. creşterea accesului publicului român şi european la patrimoniul cultural al muzeelor din România. 

 

Aşa se justifica acest proiect:

Practica internaţională în sfera muzeologiei pune accentul tot mai mult pe storytelling (povestirea) ca modalitate de educare a vizitatorilor, de a face cunoscută colecţia muzeului, de atragere a publicului. Acest concept presupune ca prezentarea colecţiilor muzeului şi a domeniului său specific să se facă cu orientarea nu către obiect, ci pe povestea din spatele acestuia, presupune animarea colecţiilor în modalităţi din cele mai diverse. Una dintre cele mai uzitate şi eficiente metode este apelarea la artele spectacolului. Se poate apela la o soluţie simplă, cum ar fi situaţia în care ghidul muzeului îndrumă vizitatorii îmbrăcat în haine de epocă, până la soluţii complexe, cum ar fi crearea de spectacole de teatru asociate direct cu colecţiile muzeului.

Întelegerea profundă a caracteristicilor artelor spectacolului în context muzeal, atât din partea muzeografilor cât şi a actorilor, poate duce la găsirea unor căi originale de diversificare a ofertei educaţionale şi de divertisment a muzeelor, determină reinterpretarea creativă a colecţiilor şi creşterea puterii de influenţare a muzeelor, de stimulare a impactului educaţional pe care îl au asupra publicului.

Pentru prima dată în România la acel moment, proiectul aduce a adus un loc reprezentanţi ai muzeelor şi ai teatrelor pentru a discuta căile de colaborare, pentru a înţelege perspectiva şi nevoile specifice celeilalte organizaţii, dar şi a publicului. Astfel s-au putut identifica căi de dezvoltare de proiecte comune, s-au pot perfecţionat tehnicile privind implicarea artelor spectacolului pentru mai buna realizare a misiunii educative a muzeelor.

Obiectivul general

Creşterea capacităţii de colaborare dintre muzee şi teatre.
 

Obiectivele specifice

1.    Identificarea oportunitatilor de colaborare intre muzee si artisti;

2.    Întelegerea contextului actual de colaborare intre muzee si teatre;

3.    Identificarea nevoilor muzeelor legate de derularea de manifestari artistice in cadrul activitatii educationale;

4.    realizarea unui ghid de bune practici privind artele spectacolului in context muzeal.

 

 

Descriere proiect

Proiectul a fost unul pilot la nivel naţional. Pentru prima dată, specialiştii în educaţie şi programe publice din muzee au avut  acces la sectorul teatral pentru a dezvolta mai bine oferta educaţională. De asemenea, reprezentanţi teatrelor şi artiştii independenţi au putut să abordeze în mod consistent un domeniu de nişă: artele spectacolului în spaţiu muzeal.

Proiectul a oferit cadrul unei prime întâlniri a celor interesaţi de dezvoltarea artelor spectacolului în muzee care poate duce la crearea de parteneriate pe termen lung.

Proiectul se poate ulterior dezvolta prin propunerea de workshopuri specializate care sa experimenteze producţii artistice personalizate pentru diverse tipuri de colecţii şi muzee.

Ultima actualizare ( joi, 25 aprilie 2013 )
Următor >
targul de turism
Evenimentul săptămânii


Rețeaua Națională a Muzeelor din România

vă invită la Noaptea Muzeelor
18 mai 2013
www.noapteamuzeelor.ro


Cautare

Autentificare membrii