HOME arrow Membrii arrow mcd@rnmr.ro
mcd@rnmr.ro Profile Page
Hits 11992
Online Status OFFLINE
Member Since 28-02-2008 18:17:44
Last Online Never
Last Updated Never
 

Contact Info

Denumire: Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva
Zona: Regiunea de dezvoltare Vest
Tip Membru: Membru Fondator
Alte Informatii (Romana):

Data înfiintãrii: 13 mai 1880
Profil:  istorie, artă, arheologie, etnografie, ştiinţele naturii
Muzeu de importanţã: regională
Muzee satelit:  Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Orăştie, Muzeul de Etnografie şi Istorie Zărăndeană Brad, Muzeul Memorial „Aurel Vlaicu”, Complexul de monumente de la Ţebea, Casa Muzeu „Avram Iancu” Baia de Criş
Istoric: Castelul Magna Curia – sediul muzeului, amplasat la poalele Dealului Cetăţii Deva, este o construcţie de secol XVI, de plan dreptunghiular, uşor alungit, prevăzut în colţuri cu câte un decroş cu aspect de turn. Transformat de Gabriel Bethlen în 1621, castelul Magna Curia a dobândit o înfăţişare prevalent barocă în sec. al XVIII-lea, când i s-au adăugat o scară monumentală dinspre parc şi balconul polilobat de pe faţadă.

În 1880 este înfiinţată Societatea de Istorie şi Arheologie a Comitatului Hunedoara, iar în cadrul acesteia este întemeiat şi muzeul. Primul director al acestui muzeu a fost Téglás Gábor, care a început munca de colectare şi ordonare a pieselor primite pentru muzeu, tot sub coordonarea acestuia începând şi cercetările arheologice de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. În 1882 s-au format secţiile de arheologie şi etnografie. După primul război mondial se transformă în muzeu regional, ultimul director al muzeului Societăţii devenind primul director al muzeului care de acum aparţine statului: Iosif Mallász. Din 1938 muzeul funcţionează în clădirea Magna Curia.

În anii 1970 şi 1981 au fost înregistrate etape ale reorganizării, luând fiinţă noi secţii şi fiind vernisată expoziţia de bază. Din anul 1998, clădirea Magna Curia a intrat într-un proces de restaurare, încheiat în anul 2006, când s-a făcut şi recepţia clădirii. La sfârşitul anului 2011 s-a finalizat şi reabilitarea corpului administrativ ce cuprinde pe lângă ansamblul de birouri şi  depozitele necesare păstrării colecţiilor muzeale la standardele impuse de legislaţie. În prezent ansamblul expoziţional al MCDR se află în reorganizare, iar patrimoniul în plin proces de reevaluare.

La ora actuală la parterul Magnei Curia poate fi vizitată expoziţia de bază de Ştiinţe Naturale, intitulată „Trecut şi prezent în natura hunedoreană” precum şi o încăpere dedicată istoriei secolului al XIX-lea din judeţul Hunedoara şi denumită „Ambient nobiliar de secol XIX”, ambele expoziţii fiind vernisate în prima jumătate a anului 2012. Deocamdată, în celelalte spaţii sunt organizate diferite expoziţii temporare. În spatele clădirii Magna Curia a fost realizat, tot în 2012, un lapidarium, deschis publicului.

Totodată MCDR este implicat în derularea mai multor proiecte de anvergură, unul dintre ele fiind cel intitulat Ruta Împăraţilor Romani, situl de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana fiind selectat alături de alte patru asemenea obiective pentru a fi inclus în acest proiect reprezentativ ce are ca scop diversificarea ofertei turistice europene şi creşterea vizibilităţii zonei Dunării inferioare şi de mijloc ca o destinaţie atractivă şi durabilă.

 

alt

Patrimoniu: Patrimoniul muzeului este format din piese de arheologie (datând din epoci diverse - din preistorie, epocă dacică, romană, perioada post-romană, epoca migraţiilor, medievală timpurie şi medievală), reliefuri de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi Micia, piese de numismatică, istorie, artă plastică şi decorativă, icoane pe sticlă, ceramică de Batiz şi Baru Mare, carte veche românească şi străină, arme albe şi de foc, port popular, artă tradiţională etc., o parte dintre ele fiind bunuri clasate în patrimoniul cultural mobil. Colecţia de ştiinţele naturii conţine piese de paleontologie, mineralogie, botanică, entomologie şi zoologie.

Piesele din colecţii provin din donaţii, achiziţii, cercetări arheologice, precum şi din cercetările de teren, în cadrul cărora a fost colectat material etnografic, paleontologic, floristic şi faunistic din diferitele zone ale judeţului Hunedoara.

Modalitãti de acces: Pe Magistrala 200 a CFR, până în staţia Deva, sau auto, pe DN7 (E 68). Cele mai apropiate aeroporturi se găsesc la Sibiu şi Timişoara.
Servicii:  ghidaj de specialitate în cadrul expoziţiilor permanente şi temporare, precum şi la monumente istorice,  servicii de bibliotecă, întocmirea de rapoarte de evaluare teoretică, cercetare arheologică, întocmirea de studii istorice.
Program de vizitare: Orar de iarnă: Marţi-Sâmbătă: orele 09.00-17.00; Luni: închis; Orar de vară: Marţi-Sâmbătă orele 10.00-18.00; Luni: închis.
ghidaj de specialitate şi servicii de bibliotecă

--------------------------------------------------------------------------------
Administrator: Liliana ŢOLAŞ
Adresa:  Str. 1 Decembrie 1918, nr. 39, 330005,Deva, jud. Hunedoara
Persoana de contact: Gherghina Boda
Telefon: 0254.216 750
Fax: 0254.212 200 
Web: www.mcdr.ro                     
E-mail:
muzeucdr.deva@gmail.com
 F: www.facebook.com/MCDRDeva
--------------------------------------------------------------------------------
Atracţii turistice locale şi regionale:
Locale:

Ruinele Cetăţii Deva
Liceul Sportiv Deva, renumit pentru generaţiile de gimnaşti precum: Nadia Comăneci
şi Ecaterina Szabo
Centrul Vechi al oraşului Deva

Împrejurimi:
Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara
Muzeul de Arheologie Sarmisegetuza şi Cetăţile dacice din Munţii Orăştie
Aşezarea romană Ulpia Traiana Sarmisegetuza - capitala Daciei romane
Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Orăştie
Muzeul de Etnografie şi Istorie Zărăndeană Brad
Muzeul Memorial Aurel Vlaicu, sat Aurel Vlaicu
Rezervaţia de zimbri din Haţeg
Lacul Cinciş - este aşezat la 8 km de municipiul Hunedoara, pe drumul spre Topliţa
Mănăstirea Prislop
Biserica Sfântul Nicolae din Densuş (sec. XII?)

alt
Biserica Sântămărie Orlea (sec. XIII)
Biserica „Sf.Arhanghel Mihail” (sec. XIII)
Biserica din satul Crişcior (sec. XIV)
Biserica din satul Ribiţa
Bisericile medievale din Strei şi Streisângiorgiu (cea mai veche atestată arheologic)
Rezervaţia naturală din Munţii Retezat

Alte Informatii (Engleza):
targul de turism
Evenimentul săptămânii


Rețeaua Națională a Muzeelor din România

vă invită la Noaptea Muzeelor
18 mai 2013
www.noapteamuzeelor.ro


Cautare

Autentificare membrii