HOME arrow Programe si Proiecte arrow MMM2. MUZEELE MERG LA MUZEE/MUSEUMS MEET MUSEUMS
MMM2. MUZEELE MERG LA MUZEE/MUSEUMS MEET MUSEUMS PDF Imprimare
E-mail
sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Finanţator: 
Fondul Cultural Naţional, sesiunea de proiecte 2009

Obiective din strategia RNMR
1. promovarea şi valorificarea patrimoniului cultural al muzeelor din România.
2. protejarea patrimoniului cultural şi susţinerea dezvoltării şi mobilităţii colecţiilor.
3. creşterea nivelului de pregătire profesională a resurselor umane angajate în sectorul muzeal;

Aşa se justifica acest proiect:
Conceptul proiectului nu poate fi integrat şi susţinut decât într-un context european mai larg. Ultimii zece ani a fost martora unor mari inovaţii în modurile în care muzeele şi galeriile de artă de pretutindeni şi-au expus colecţiile proprii publicului, fapt care a creat noi seturi de aşteptări. Multe dintre aceste inovaţii au ţinut cont de aşteptările şi nevoile de învăţare ale vizitatorilor prin studii complexe asupra acestora şi chiar prin implicarea reprezentanţilor publicului în actul de planificare a unei expoziţii. Această filozofie de dezvoltare sau de gândire a unei expoziţii a fost complet inoperabilă în România şi niciun muzeu din ţară nu şi-a asumat, pe teoriile muzeale moderne şi aplicate la scară largă în plan european, o strategie de dezvoltare a expoziţiei permanente sau temporare în funcţie de vizitator şi de stilurile de învăţare ale acestuia.

Publicul din muzeu sau vizitatorul a devenit principalul referent în orice tip de abordare strategică a unui muzeu, de la marketing şi management până la organizarea unei expoziţii. Procesul de dezvoltare şi de expunere a colecţiei a devenit un exerciţiu permanent de adaptare a conţinutului şi a designului, a atmosferei şi a atitudinii la stilurile de învăţare şi la nevoile vizitatorilor şi de negociere cu publicul a aplicării şi valorificării acestor elemente cheie dintr-o expoziţie. Motivul? Publicul este acela care fixează standardele de calitate ale unui muzeu, îi influenţează imaginea şi randamentul economic.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România este singura organizaţie din domeniul muzeal naţional care a activat acest câmp de abordare pe coordonatele muzeu-planificare expoziţie-nevoia şi tipul de învăţare ale vizitatorului. Prin proiectul de întărire a capacităţii instituţionale a reţelei şi a membrilor săi, implementat împreună cu Asociaţia Muzeelor din Olanda în perioada 2008-2010 (proiect finanţat prin intermediul programului MATRA),

Obiectivul general
Dezvoltarea profesională a experţilor din muzeele membre ale RNMR în planificarea expoziţiilor în funcţie de nevoile şi de stilurile de învăţăre ale vizitatorilor.

Obiectivele specifice
1. Pregătirea muzeelor membre ale RNMR în dezvoltarea unui plan expoziţional modern adresat educarii şi interacţiunii publicului/vizitatorilor;
2. Sprijinirea angăjarii vizitatorilor în organizarea sau planificarea expoziţiilor ca formă de stimulare a creativităţii şi inovaţiei în muzee;
3. Valorificarea patrimoniului cultural al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi prin intermediul colaborării dintre muzee şi vizitatori.

Descriere proiect
Proiectul a dezvăluit muzeelor participante beneficiile lucrului împreună cu audienţa/publicul din muzeu şi a dat posibilitatea staff-ului fără pregătire curatorială sau muzeografică să interpreteze şi să prezinte o colecţie muzeală pe baza unei analize expoziţionale moderne.

Este un proiect pentru curatori, organizatori de expoziţii din muzeele membre ale Reţelei Naţionale a Muzeelor din România şi pentru oricine din afara comunităţii muzeale interesat să participe la crearea unor expoziţii care îi sunt adresate.

În cazul nostru a fost vorba despre planificarea viitoarei expoziţii permenente a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi (studiul de caz al proiectului), împreună cu reprezentanţi din cadrul comunităţii locale ('avocaţi' ai publicului). Demersul a condus la realizarea unei viziuni expoziţionale creative care va stimula o serie de discuţii complexe despre natura şi scopul învăţării în muzeu prin intermediul unor ateliere de lucru foarte aplicate şi interactive.

Cei care au dezvoltat acest plan expoziţional sunt reprezentanţi a 8 muzee membre ale reţelei, alături de colegii de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi şi de membri ai comunităţii locale, numiţi 'avocaţi' ai publicului.

Proiectul este o continuare (follow up) a MMM 1 - Muzeele Merg la Muzee 1, finanţat de către Fondul Cultural Naţional, sesiunea de proiecte 2/2007.

Descarcă aici schiţa de proiect expoziţional rezultată.

 
Ultima actualizare ( sâmbătă, 14 ianuarie 2012 )
< Precedent   Următor >
targul de turism
Evenimentul săptămânii


Rețeaua Națională a Muzeelor din România

vă invită la Noaptea Muzeelor
18 mai 2013
www.noapteamuzeelor.ro


Cautare

Autentificare membrii