HOME arrow Membrii arrow mia@rnmr.ro
mia@rnmr.ro Profile Page
Hits 10532
Online Status OFFLINE
Member Since 28-02-2008 18:52:04
Last Online Never
Last Updated Never
 

Contact Info

Denumire: Muzeul de Istorie şi de Ştiinţele Naturii Aiud
Zona: Regiunea de dezvoltare Centru
Tip Membru: Membru Fondator
Alte Informatii (Romana):
Data înfiinţãrii: 1796
 
Profil: istorie, arheologie daco-romană şi preistorică

Muzeu de importanţã: locală
 
Muzee satelit: nu are muzee satelit
 
Istoric: Începuturile muzeului sunt legate de asa numitul Raritatum Et Rerum Naturalium Museum fondat în anul 1796 pe lângă Colegiul academic Bethlen, colegiu transferat la Aiud de la Alba Iulia (1622). La această dată în "Muzeul raritătilor si lucrurilor naturale" sau "Casa colectiilor", alături de esantioanele din domeniul stiintelor naturale se aflau si piese istorice. "Raritătile" din domeniul istoriei erau adunate în grupa numită "lithophilocium" si în aceea a obiectelor rare "executate cu mâna". Aceste categorii de obiecte muzeale s-au înmultit în anii următori, un accent deosebit fiind pus pe adunarea de piese numismatice, care în anul 1822 însumau 595 de monede si medalii din aur si argint, iar în anul 1868 colectia a ajuns să numere aproximativ 2000 de piese.
alt

În anul 1862 profesorul P. Szathmary Károly a pus bazele unei colectii proprii - zise de antichităti, ce însuma peste o sută de obiecte din piatră si bronz denumite "antichităti indigene si romane". Până la finele secolului al XIX-lea colectia a fost îmbogătită substantial gratie strădaniilor custodelui acestuia, Herepei Karol (1881 - 1896). Un colaborator al acestuia a fost tânărul aiudean Fenichel Samuel, care va deveni pentru câtiva ani unul dintre subalternii arheologului Grigore Tocilescu, la Muzeul de antichităti din
Bucuresti, apoi fiind primul transilvănean care a ajuns în Noua Guinee, unde a cercetat si colectionat obiecte privind etnografia si arta papuasilor (1891 - 1893); circa patruzeci de obiecte au ajuns în colectia muzeului aiudean. Colectia numismatică în anul 1914 însuma 3621 monede si medalii, iar la sfârsitul anului scolar 1917/1918, potrivit Buletinului Colegiului, existau 9057 obiecte "antice" si 836 istorice, iar colectia etnografică avea 1424 piese.

Muzeul de istorie este amplasat încă din 1950 în Palatul Princiar, parte componentă a complexului de arhitectură medievală biserică fortificată, numită si Cetatea Aiudului. Edificiul păstrează în memoria zidurilor sale de piatră si cărămidă amintirile unor însemnate evenimente din istoria medievală si modernă a Aiudului si împrejurimilor sale.

Patrimoniu: Piesele din patrimoniul Muzeului de Istorie Aiud provin în principal din domeniul arheologiei, ramură preponderentă şi în cadrul expoziţiei de bază. Aceste piese provin în general de pe şantierele arheologice la care au participat specialiştii muzeului. Cele mai importante astfel de şantiere ar fi: Aiud-Microraion, Şpălnaca, Cicău-Sălişte, Cheile Aiudului, dar  şi descoperiri din localităţile din arealul înconjurător. Colecţia de numismatică nu este valorificată expoziţional, iar piesele de aur sunt în custodie la Muzeul Naţional al Unirii-Alba Iulia. Din cadrul colecţiei istorice, o parte din piese au putut fi expuse, starea de conservare a celorlalte nepermiţând acest lucru.
 
Cele mai multe piese din colecţia muzeului sunt cele de arheologie - 19.941, numismatică - 6.979 şi istorie - 2.799

Remarcabile sunt piesele din depozitele de bronzuri de la Aiud şi Şpălnaca, două dintre cele mai importante depozite de acest gen din arealul transilvan. Exponatele din epoca fierului aparţin atât populaţiei autohtone cât şi migratorilor sciţi şi celţi. În ultima sală de prezentare a expoziţiei de bază pot fi văzute artefacte datând din perioada dacică clasică, perioada daco-romană, prefeudală (inclusiv piese de factură gepidică, slavă, maghiară), feudală şi modernă. De asemenea, într-una dintre vitrine, sunt expuse piese din colecţia Fenichel Samuel, trimise de către acesta din Papua-Noua Guinee la sfârşitul secolului XIX.

Modalitãţi de acces: Cu autoturismul pe E81 şi DN1 dinspre Cluj-Napoca; pe A1/E81 dinspre Bucureşti, via Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu; De la Gara Aiud, pe jos, până la muzeu.

Servicii: ghidaj de specialitate şi bibliotecă cu circuit închis. Ghidajul se face la cererea vizitatorilor şi este un serviciu inclus în preţul de vizitare Acest serviciu este disponibil în limba română şi în limba engleză.

Program de vizitare: marţi-vineri: 8:00 - 16:00; sâmbăta, duminica: 8:00 - 12:00; luni: închis
 
Tarife:
Preţ adulţi 2 lei;
Preţ redus 1 leu pentru copii;
Intrarea este gratuită pentru studenţii din cadrul facultăţilor de istorie şi pentru muzeografi.

--------------------------------------------------------------------------------
Administrator:
Consiliul Local al Municipiului Aiud
Adresa: P-ţa Consiliul Europei, nr. 24 , Aiud, jud. Alba, cod 515200   
Persoana de contact:
Paul SCROBOTĂ - director
Telefon: 0258.861.310 Primaria Aiud
Fax: 0258.861.280 Primaria Aiud
E-mail:
paul_scrobota@yahoo.com
Web: http://muzeu-aiud.cimec.ro/
--------------------------------------------------------------------------------
Atracţii turistice locale şi regionale:
 
 
Locale
 
Cetatea Aiudului
Biserica romano-catolică
Biserica ortodoxă
Biserica reformat-calvină

alt

Palatul voievodal
Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud, adăpostit în interiorul cetăţii

Împrejurimi
 
Muzeul Naţional al Unirii Alba-Iulia
Catedrala Romano-Catolică Alba-Iulia
Biserica Evanghelică edificată în stil gotic din Sebeş
Turnul ortogonal lângă mănăstirea franciscană din Sebeş
Centrul vechi Sebeş
Catedrala Sfânta Treime din Blaj
Prima şcoală românească (Blaj)
Castelul Mitropolitan din Blaj
Mănăstirea Buna Vestire din Blaj
Stejarul lui Avram Iancu din Blaj
Bisericuţa Grecilor din Blaj
Biserica reformată construită în stil romanic din Teiuş (sec. al XIV-lea)
Biserica greco-catolică construită în secolul al XVII-lea
Fenomenul Roşia Montană

 

 

targul de turism
Evenimentul săptămânii


Rețeaua Națională a Muzeelor din România

vă invită la Noaptea Muzeelor
18 mai 2013
www.noapteamuzeelor.ro


Cautare

Autentificare membrii