HOME arrow Despre Retea arrow RAPORTUL CELEI DE-A 4-A EDIŢII A ADUNĂRII GENERALE A REŢELEI NAŢIONALE A MUZEELOR DIN ROMÂNIA
RAPORTUL CELEI DE-A 4-A EDIŢII A ADUNĂRII GENERALE A REŢELEI NAŢIONALE A MUZEELOR DIN ROMÂNIA PDF Imprimare
E-mail
marţi, 16 martie 2010

 

În perioada 5-7 martie 2010, a avut loc cea de-a 4-a ediţie a Adunării Generale a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, găzduită în prima zi de domeniul Daneş (5 km de Sighişoara) şi de castelul Apafi din Dumbrăveni, jud. Sibiu. La eveniment au participat delegaţiile a 32 de muzee şi galerii membre ale reţelei.

În cadrul agendei a fost prezentat raportul anual pentru 2009, proiectele importante derulate de către reţea sau care se află în proces de implementare, s-a analizat oportunitatea introducerii cardului muzeal printr-un proiect-pilot, parte a proiectului mare de întărire a capacităţii RNMR şi a membrilor săi, finanţat prin programul MATRA şi derulat în parteneriat cu Asociaţia Muzeelor din Olanda.

Printre oportunităţile prezentate la adunare au reţinut atenţia ofertele şi portofoliul oferite de Domnul Mihai Bodea privind tehnologia imaginii şi zonele de aplicabilitate în muzee (ex. ultimele tehnici de realizare a unui tur virtual al muzeului), proiectul multimedia extrem de complex numit EduPat al Domnului Bogdan Ionescu (Galeria de Artă Mondart Cafe Galaţi), prin care se încearcă dezvoltarea unei baze de date (conţinut şi imagine) obţinute prin filtrarea şi selectarea unui anumit tip de material din colecţiile muzeelor membre ale RNMR şi prezentarea acestuia în format prietenos pentru exploatarea în interes educativ. Importantă este şi oportunitatea oferită muzeelor de artă ale reţelei de către Domnul Laurenţiu Dimişcă de a organiza prima expoziţie internaţională integrală de artă brută în România.

Printre proiectele prioritare ale RNMR aferente anului în curs se numără: StrangerFestival, MMM2 – Muzeele Merg la Muzee 2, LEM - proiect de educaţie muzeală în muzee şi Open Routes, proiect de înfiinţare a primului centru de interpretare a patrimoniului din arealul Sibiu (parţial) din România, în interiorul castelului Apafi din Dumbrăveni, jud. Sibiu.

În ultima zi a evenimentului, delegaţiile muzeelor au vizitat castelul Apafi din Dumbrăveni şi spaţiile reabilitate care vor găzdui colecţia muzeală de valorificare a patrimoniului comunităţii armene locale (parteneriat public-privat), datorită finanţării oferite de către Guvernul Norvegiei prin Fondul ONG. Workshop-ul care a urmat a fost orientat exclusiv către discuţiile privind soluţiile de intervenţie şi refuncţionalizare a castelului.

În urma prezentării acestor oportunităţi şi proiecte viitoare ale RNMR, conducerea organizaţiei aşteaptă următoarele reacţii din partea membrilor săi:

1. disponibilitatea de participare în cadrul proiectului MMM2, datorită căruia în jur de 10 muzee membre vor primi expertiză de specialitate, din partea unor profesionişti ai Asociaţiei Muzeelor din Olanda, în planificarea unei expoziţii în funcţie de stilurile de învăţare ale vizitatorilor şi vor ajuta la schiţarea unui plan expoziţional real, nu simulat, al colegilor de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi; există posibilitatea să mai apară un studiu de caz şi anume primul muzeu care valorifică exclusiv relicvele descoperite pe fundul Mării Negre, la Constanţa; muzeele înscrise până în acest moment: Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Municipal Mediaş.

Proiectul vine în întâmpinarea solicitării Doamnei Gabriela Costea (Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi) care a propus ca participanţii la sesiunile de training din cadrul proiectului de întărire a capacităţii organizaţionale a RNMR şi a membrilor săi (Programul MATRA) să devină, la rândul lor, traineri pentru colegii de la muzeele care n-au fost incluse in proiect sau muzeele care nu au participat la acest proiect să dispună, la rândul lor, de expertiza oferită în perioada de implementare muzeelor participante.

2. înscrierea muzeelor interesate să găzduiască proiectul StrangerFestival, concept al European Cultural Foundation, oferit pentru aplicare în România Reţelei Muzeelor.

3. împărtăşirea interesului muzeelor de artă membre RNMR de a colabora cu artistul Laurenţiu Dimişcă în organizarea expoziţiei internaţionale itinerante de artă brută.

4. contribuţie cu idei şi sugestii de refuncţionalizare a castelului Apafi din Dumbrăveni, obiectiv cu valoare de patrimoniu, aflat în administrarea unui consorţiu din care face parte şi Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.

În a doua parte a zilei de 6 martie 2010, s-au discutat şi problematizat aspectele ce ţin de “bucătăria” reţelei. Domnul Călin Stegerean
(director interimar Muzeul de Artă Cluj-Napoca) a semnalat disfuncţionalităţile ce decurg din modul în care legea muzeelor şi colecţiilor publice răspunde necesităţilor reale întâmpinate de muzee (organizarea activităţilor conexe expoziţiilor, cercetarea patrimoniului etc.). De asemenea, s-a pus problema faptului că anumite costuri absolut necesare în dezvoltarea unor activităţi curente nu mai pot fi acoperite de către muzee. Doamna Aurora Stănescu (şef PR Muzeul Grigore Antipa din Bucureşti) a argumentat faptul că, detalierea şi includerea activităţilor conexe expoziţiilor în lege ar putea limita ofertele muzeelor şi ar putea induce obligativitatea organizării unor astfel de activităţi, care uneori necesită eforturi deosebite de organizare atât la nivelul resurselor umane, cat şi financiare, aşa cum se întâmplă în cazul activităţilor gen teatru muzeal.

Au mai fost discutate probleme ce privesc funcţionalitatea unui muzeu, strategiile de marketare şi de atragere a unor resurse extra-bugetare etc. prin intervenţiile domnilor Răzvan Ciucă (director Muzeul Naţional al Agriculturii Slobozia), Ovidiu Tentea (Muzeul Naţional de Istorie a României), Aurel Tudorache (Muzel Tehnic Bucureşti), Ana-Maria Stan (Muzeul de Istorie al Universităţii Babeş-Bolyai) etc.
 
În cadrul adunării generale s-a votat şi noul vice-preşedinte al RNMRR, în persoana Domnului Călin Stegerean (director interimar Muzeul de Artă Cluj-Napoca) care va avea sarcina de a degreva o parte din responsabilităţile nucleului de conducere al RNMR, mai ales pe zona Transilvaniei şi Banatului. Domnul Paul Tocanie, fostul vice-preşedinte RNMR, şi-a arătat intenţia de a se retrager din această poziţie din motive extrem de obiective şi care nu ţin în niciun fel de posibile neînţelegeri la nivelul relaţiilor din interiorul organizaţiei.
 
De asemenea, s-a votat acceptarea unor noi membri astfel: Galeriile de Artă şi Casa de Licitaţie Artmark (cerere de aderare emisă în 2009), Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov (cerere de aderare emisă în 2010), Muzeul Municipal Mediaş (cerere de aderare emisă în 2010), Muzeul Judeţean de Etnografie Baia-Mare (cerere de aderare emisă în 2010) şi Muzeul Maramureşului din Sighetu-Marmaţiei (cerere de aderare emisă în 2010).
 
A existat şi o propunere de excludere din reţea a Muzeului Gumelniţa din Olteniţa pe motivul întârzierii cu mai mult de un an a plăţii cotizaţiei. Soluţia pentru care s-a optat în final a fost expedierea unei somaţii cu un termen limită de plată a cotizaţiei, dincolo de care se procedează la demersul de excludere din reţea.
 
În urma analizării disfuncţionalităţilor care există în legea muzeelor; Adunarea Generală a RNMR a hotărât şi împuternicit conducerea organizaţiei cu înfiinţarea unei comisii care să propună amendamente de modificare şi îmbunătăţire a legii amintite şi discutarea concluziilor în cadrul următoarei Adunări Generale, moment când se va decide şi modul de valorificare a acestor concluzii.
Ultima actualizare ( marţi, 16 martie 2010 )
< Precedent   Următor >
targul de turism
Evenimentul săptămânii


Rețeaua Națională a Muzeelor din România

vă invită la Noaptea Muzeelor
18 mai 2013
www.noapteamuzeelor.ro


Cautare

Autentificare membrii