HOME arrow Membrii arrow mniar@rnmr.ro
mniar@rnmr.ro Profile Page
Hits 9511
Online Status OFFLINE
Member Since 28-02-2008 18:30:32
Last Online Never
Last Updated Never
 

Contact Info

Denumire: Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei
Zona: Regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov
Tip Membru: Membru
Alte Informatii (Romana):

Data înfiinţãrii: actul de înfiinţare a fost emis în 1968

Profil: istorie

Muzeu de importanţã: naţională

Muzee satelit:
nu dispune de muzee satelit

Istoric: Instituţia a apărut în 1970, ca cel dintâi muzeu de arheologie şi istorie din ţară sub aspectul reprezentativităţii. Aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, în primul rând cele din metal preţios.

Cutremurul din 1977 a adus pagube apreciabile clădirii, dar şi unei mici părţi a patrimoniului, aşa încât expoziţia a trebuit schimbată aproape complet. Această a doua expoziţie permanentă a MNIR era, încă şi mai mult decât prima, expresia voinţei politice a Partidului Comunist, ca urmare a unei mult mai insistente intruziuni ideologice în creaţia muzeografică.

Anii 90 au adus Muzeului Naţional o alta istorie, ca şi întregii societăţi româneşti. Muzeul susţine, cel mai adesea în colaborare cu autorităţile locale, cercetări arheologice în cel putin 10 situri, an de an, şi a devenit principalul actor al arheologiei preventive, gestionând proiecte de mare anvergură - pentru exactitate, de cea mai mare anvergură, în istoria arheologiei româneşti - precum Alburnus Maior (Rosia Montana) şi Programul Autostrada.

Clădirea care adăposteste muzeul este, ea însăşi, monument istoric, ridicat la sfârşitul veacului XIX, în stil neoclasic, de inspiraţie germană. Structura clădirii a fost serios afectată de cutremurele din 1940 şi 1977, aşa încât procesul de reabilitare a devenit principala preocupare a institutiei, în ultimul deceniu. După reabilitare a început procesul de reproiectare a expoziţiei permenente, complet diferită ca plan şi concepte.  În timpul procesului de reabilitare s-a reuşit păstrarea pentru vizitare a trei dintre secţiile expoziţiei permanente (Tezaurul Istoric, Lapidarium-ul şi Columna lui Traian), iar holul central al muzeului, complet refăcut, este gazda mai multor expoziţii temporare.

alt

 Patrimoniu: Muzeul Naţional de Istorie ocupă 8.000 mp şi reuneşte în cca. 60 de săli exponate deosebit de valoroase. Există mărturii despre prezenţa omului pe teritoriul României înca din paleolitic (600.000 ani - 6.000 ani î.Ch.), cultura materială şi spirituală a geto-dacilor, razboaiele daco-romane şi transformarea Daciei în provincie a Imperiului roman, apariţia şi definitivarea structurilor de putere ale statului în societatea medievală, domniile fanariote, revoluţia burghezo-democratică de la 1848, câstigarea independenţei, declanşarea celor două războaie mondiale şi intrarea României sub influenţa rusească.

Din patrimoniul muzeului fac parte o serie de obiecte extrem de importante din perioada neo-eneolitică ("Gînditorul de la Cernavodă", Neolitic dezvoltat, cultura Hamangia, sfârşitul mil. VI – începutul mil. V a. Chr.).

Într-un corp de clădire, nou construit, se află Lapidarium ce cuprinde, pe două nivele, monumente greceşti, romane şi medievale. Sunt expuse monumente civile (acte, decrete, monumente onorifice), religioase (monumente funerare şi votive), sculptură şi elemente decorative şi de arhitectură.

Sectorul medieval cuprinde două categorii de materiale: piese cu caracter religios (pietre de mormânt, sarcofage, pisanii) şi piese care provin de la monumente arhitectonice cu caracter laic. Printre monumentele din primă categorie putem enumera pietrele funerare ale lui Monino Peccti, decedat în 1499, Radu Postelnic, decedat în anul 1581, a Doamnei Despina, soţia voievodului Neagoe Basarab, decedată la Sibiu în anul 1556, etc.), două sarcofage: cel al Sofiei Potocky, decedată în anul 1583 şi cel al Bălaşei Cantacuzino, decedată în anul 1711.

Una dintre principalele atracţii ale muzeului o reprezintă Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut şi sub numele popular de "Cloşca cu puii de aur". Tezaurul a fost descoperit în martie-aprilie 1837 de doi ţărani în timp ce luau piatra de pe dealul Istrita (750 m). Din tezaurul compus iniţial din 22 de piese, autorităţile au putut recupera doar 12, în greutate totală de aproape 19 kg. Dintre acestea cinci sunt lucrate doar din aur: un platou mare, o cană (oenochoe), o pateră cu decor în relief şi o statuetă în centru, un colan cu inscripţie şi un colan simplu, iar şapte sunt împodobite şi cu pietre preţioase: un colan, patru fibule şi două vase poligonale, unul octogonal şi altul dodecagonal. Cele zece piese pierdute au fost probabil trei colane, dintre care unul cu inscripţie, o cană asemănătoare cu cea păstrată (oenochoe), o pateră simplă, nedecorată, o fibulă mică, probabil pereche cu cea mai mică dintre cele păstrate, şi două perechi de braăţări încrustate cu pietre.

Modalitãţi de acces:
Cu metrou, până la Staţia Unirea sau Staţia Universitate;
Cu autobuzul nr. 104, 123, 385 până la Piaţa Naţiunilor Unite.

Servicii: ghidaje în limba română şi în limbile engleză şi franceză; antiqua shop; închiriere de spaţii pentru diferite evenimente; posibilităţi de fotografiere şi de filmare contra cost.

Program de vizitare: 
Miercuri - Duminică: program de vară: 10-18; program de iarnă: 9-17;
Luni, Marţi: închis;
Programul de vară este valabil din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică a lunii octombrie;
Programul de iarnă este valabil din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie; 
 
Tarife:
Intrarea generală - 7,00 lei /persoana
pensionari, studenţi, elevi - 2 lei /persoana
Vizitatori cu drept de reducere (persoane cu vârsta până în 26 de ani, posesoare ale cardului Euro 26, conform Acordului de constituire a parteneriatului "Tânărul euro 26 - acces la cultură", beneficiază de o reducere de 50% din tariful pentru vizitatorii adulţi) - 3,5 lei /persoana.

Ghidajul se poate obţine prin programare cu cel puţin 24 ore înainte, prin e-mail - pr@mnir.ro, edpr@mnir.ro - sau telefonic; a se menţiona: data, ora, mărimea grupului, profilul grupului (copii, militari, etc), eventuala necesitate de prezentare într-o limbă de circulaţie (se pot face ghidaje în engleza, franceza, germană, italiană - de preferat primele două); a se reţine că MNIR nu deţine un corp de translatori profesionişti şi este preferat, de câte ori este posibil, ca organizatorul grupului să asigure translaţia.
Taxe ghidaj în franceză şi engleză: 20 lei (pentru grupuri de 1-5 persoane); 40 lei (pentru grupuri de 6-10 persoane); 50 lei (pentru grupuri de peste 10 persoane);
Taxe ghidaj în limba română: 10 lei (pentru grupuri de 1-5 persoane); 15 lei (pentru grupuri de 5-10 persoane); 20 lei (pentru grupuri de peste 10 persoane).

--------------------------------------------------------------------------------
Administrator:
Ernest Oberlander Târnoveanu
Adresa: Calea Victoriei, nr.12, sect. 3, cod postal 030026, Bucuresti, ROMÂNIA.
Persoana de contact: Corina BORŞ
Telefon: (+40 21) 315 82 07, int. 1008
Fax: (+40 21) 311 33 56
E-mail:
edpr@mnir.ro
Web site: 
www.mnir.ro
--------------------------------------------------------------------------------
Atracţii turistice locale:

Muzeul Naţional de Artă al României
Muzeul Naţional al Literaturii Române
Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti"
Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa"
Anaid Art Gallery
Muzeul Naţional George Enescu
Muzeul Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida"
Grădina Botanică
Hanul lui Manuc (sec. XIX)
Biserica Stavropoleos (sec. XVIII) - cea mai frumoasă biserică în stil brâncovenesc
din Muntenia
Biserica Domnească din Curtea Veche (sec. XVI) - locul de încoronare al regilor valahi
Universitatea Bucureşti
Biblioteca Centrală Universitară - cea mai veche clădire regală (sec. XIX)
Biserica Mănăstirii Antim (sec. XVIII)
Pasajele Comerciale Macca şi Villacrosse (sec. XIX)
Casa Capşa (sec. XIX)
Ateneul Român (sec. XIX)
Parcul Cişmigiu - primul parc public din Bucureşti amenajat în stil occidental
Parcul Herăstrău
Mănăstirea Radu Voda (1568-1577)
Mănăstirea Plumbuita (1647)
Biserica Doamnei (1683)
Casa de Economii şi Consemnaţiuni (sec. XIX)
Restaurantul "Caru' cu Bere"

 


 

targul de turism
Evenimentul săptămânii


Rețeaua Națională a Muzeelor din România

vă invită la Noaptea Muzeelor
18 mai 2013
www.noapteamuzeelor.ro


Cautare

Autentificare membrii